Blog

Jacquets: formele kleding voor de echte gentleman

Een echte gentleman is zich bewust van de formele kledingvoorschriften voor heren. Voor elke gelegenheid gelden namelijk weer andere regels. Het is bijvoorbeeld zo dat een jacquet absoluut niet na zonsondergang gedragen mag worden. Nu is het tegenwoordig niet meer heel populair om je aan bepaalde kleding regels te houden. Sterker nog, het is redelijk gedateerd. Alleen bij bruiloften, uitvaarten en andere speciale gelegenheden wordt verwacht dat je als man netjes gekleed komt. Nu zorgen series als ‘Peaky Blinders’ ervoor dat steeds meer mannen die ouderwetse herenstijl rocken. En dat is maar goed ook, want niets is zo aantrekkelijk als een man in pak, toch?

hoe draag je jacquets

Je vraagt je misschien wel af: wat is een jacquet? Jacquets zijn formele gelegenheidskostuums voor heren, die met name vroeger veel gedragen werden. Een jacquet is regelmatig een driedelig kostuum, bestaande uit een jas, een gilet en een broek als de belangrijkste onderdelen. Eigenlijk uit nog wel meer onderdelen, als je hem correct wil dragen, maar de drie genoemde onderdelen zijn wel echt de key elementen. Zo bestaat een jacquet altijd uit een gestreepte, grijze broek zonder omslag. Bovenop de broek wordt een wit overhemd gedragen met dubbele manchetten, een liggende boord en een blinde knoopsluiting. En daarover draag je een effen grijs gilet. Daarover draag je vervolgens een kenmerkende lange jas, zwart of grijs. Hoewel zwart wel de meest traditionele keuze is. Aan deze lange jassen zijn jacquets dan ook altijd te herkennen. De voorkant van de jas is namelijk kort en de achterkant loopt lang af. Om het af te maken kun je nog kiezen voor een grijze das, suède handschoenen en een hoge hoed.

wanneer draag je jacquets

Tegenwoordig worden jacquets nog wel eens gedragen tijdens uitvaarten of bruiloften. Je kan er als bruidspaar voor kiezen dat mannelijke genodigden in jacquet komen. Echter is het wel van belang dat je je gasten informeert dat ze een tweede outfit mee moeten nemen. Het is namelijk uit den boze om een jacquet na zonsondergang te dragen. Dus voor het diner dient er een moment voor een kledingwissel ingepland te worden. Als alternatief kunnen de heren tijdens het diner dan een smoking dragen. Verder is het belangrijk om te weten dat, als je ervoor kiest handschoenen te dragen, zwarte handschoenen gedragen worden in rouw en grijze voor feestelijke gelegenheden. Het klinkt wellicht allemaal iets te omslachtig voor onze huidige maatschappij waarin alles snel en efficiënt dient te zijn. Maar voor speciale gelegenheden voegt het absoluut iets toe al er iets meer moeite gedaan wordt en die traditionele formele etiquette in leven gehouden wordt.

Laat een antwoord achter